Скочи на садржај

Framework – laptop za ljude koji vole kompjutere

Ovo je priča o laptopu koji menja stvari na bolje.

Ne samo da pasusi i minuti koji slede donose priču o kompjuteru koji je više od laptopa, kompjuteru u koji je spakovana cela filozofija – ovo nije uobičajeni test ili recenzija, već iskustvo nakon gotovo cele godine svakodnevnog korišćenja. Šta više, ovaj laptop nije pozajmljen, već kupljen.

DIY (or die)

Kada kupujete Framework laptop, imate izbor između „običnog“ i DIY modela.

Razlika je u tome što DIY može da stigne bez memorije i diska, a uz njega dobijete i alat. „Obični“ su laptopovi kao i svaki drugi, odaberete konfiguraciju i na kućnu adresu vam stigne uređaj koji radi odmah iz kutije.

Šira priča koju DIY pokušava da pokrene je otvaranje ekosistema nezavisne popravke i servisiranja uređaja, ali i dugotrajnosti. Ideja je da kompjuterska radnja u komšiluku može da vam popravi računar odmah ako ima deo, bez čekanja na servisnu mrežu koja je pod striktnom kontrolom proizvođača i svega što takva postavka donosi.

Ako imate laptop kome možete da menjate skoro sve komponente koje je moguće menjati (ploča i procesor su nažalost spojeni, ali to je nešto na šta nije moguće uticati u ovom momentu), ne samo da je popravka bitno lakša, već svoj uređaj možete i nadograđivati. Ne samo da možete dodati više RAM-a i prostora na disku, već ugraditi veću bateriju kada ova koju imate prestane da radi dovoljno dobro, zameniti ploču i procesor novom i boljom kombinacijom (konkretni laptop je na Intelu 12. generacije, u međuvremenu su stigla osveženja na 13. generaciju, ali i AMD), u perspektivi ugraditi bolji ekran. Ako oštetite neki deo kućišta, možete ga naručiti i zameniti. Na kraju, sama zamena komponenti nije previše teška, osoba koja nema tehničko znanje upgradeovala je procesor na jednom od laptopova dok je Framework predstavljao novu generaciju uređaja.

Za zamenu nekih stvari alat nije ni potreban, maska ekrana pričvršćena je magnetima, a portovi su ustvari USB-C ulošci koji se mogu menjati. Tako je laptop o kome pričamo kupljen sa 3 USB-C (svaki od njih može puniti bateriju) i jednim USB-A portom (po dva sa obe strane), ali su u kutiji stigli i HDMI port i čitač MicroSD kartica. Zamena se svodi na pritiskanje dugmeta na dnu laptopa, izvlačenje jednog i stavljanje drugog porta.

Laptop kao i svaki drugi

Jedna od češćih reakcija na Framework Laptop je „wow, pa to može?“. Priča koju godinama slušamo pravda crne kutije u koje su se laptopovi pretvorili mobinošću i performansama, pošto, kako su nam govorili, nije moguće imati brz i lak laptop pristojnog izgleda koji je modularan i kom se delovi mogu lako menjati.

Jedino što u vizuelnom smislu Framework odvaja od ostalih su pomenuti portovi, to što se mogu menjati je vidljivo. Sve drugo je isto ili slično kao kada pogledate bilo koji drugi laptop, uključujući i MacBookove. „Težak“ je kilogram i trista grama, „debeo“ 16 milimetara, od aluminijuma je i podseća na starije generacije MacBook Proova. Ima prekidače koji fizički isključuju kameru i mikrofon, čitač otisaka prstiju na dugemtu za uključivanje, veliki touchpad, osvetljenu tastaturu sa pristojim hodom (1,5mm) i lepim ugođajem kucanja (mogu se birati različite tastature pri kupovini).

Takav je i osećaj pri korišćenju, ako ste nekada koristili starije MacBook Proove, imaćete sličan osećaj. Za one koji nisu, u pitanju je uređaj je dobro sklopljen, prijatne aluminijumske spoljašnjosti (svi delovi kućišta mogu da se menjaju). 13,5-inčni ekran je preko pune HD rezolucije (2256×1504) i mora se koristiti makar na 1.5x, a na odnos od 3:2 ćete se brzo navići i verovatno teško vratiti na bilo šta drugo.

Linux mašina

Ako hoćete, Framework može instalirati Windows na vaš novi laptop. Međutim, ne samo da je hardverski modularan, Framework Laptop nudi izbor i kada je softver u pitanju.

Zvanična uputstva za instalaciju postoje za nekoliko „većih“ Linux distribucija. Međutim, ako ste na Linuxu, verovatno znate šta radite pa ćete i znati kako da vaš distro proradi kako treba. Neophodan je iole noviji kernel (efikasna i performantna jezgra i tako to), malo „čačkanja“ po paramtrima boot loadera i Framework Laptop postaje gotovo savršena mobilna Linux mašina.

Probani su Ubuntu (i derivati), Fedora, openSUSE i Arch, svi su, uz manje ili više podešavanja na kraju dali dobro iskustvo. Proban je i Windows 11, radi kako se od Windowsa i očekuje, no Framework Laptop jedan je od retkih uređaja za koji se u startu može dati preporuka za Linux. Ukoliko nemate neki softver koji radi samo na Windowsu, naravno.

Dodatna pikanterija za Linuxsaše – Wayland sa frakcionim skaliranjem funkcioniše odlično. Usput, koga zanima, postoji i Chromebook edition.

Dobro, šta ne valja?

Prvo, Intel 12. generacije (i5-1240P) je „ok“, u većini slučajeva će biti sasvim pristojan, ali bi se mogao manje grejati, pre svega. Performanse su u redu, ljudi koji znaju zašto im i5-1240P nije dovoljan, verovatno tačno znaju koji će drugi odabrati. Trenutno, Framework se može kupiti sa Intelom 13. generacije (i5-1340P, i7-1360P i i7-1370P) i AMD Ryzenom 7 (7840U), gde je situacija izvesno bolja.

Drugo, baterija bi mogla duže trajati, što je povezano i sa prvim „problemom“. 6 sati je maksimum baterije od 55Wh koja je bila jedina opcija u momentu kupovine (sada je dostupna i baterija od 61Wh). Štedljiviji procesor i veća bateriju su dobar recept, pa će osveženje primerka o kom je ovaj tekst verovatno prvo nastupiti u tom domenu, za koju godinu.

Treće, u momentu kupovine bio je dostupan samo sjajni ekran. Sada se može pazariti i mat, što je dobra vest. Rezolucija ekrana jeste „čudna“, kada ga podesite na 1,5x dobijete 1504×1003 što nije uobičajeno, ali za gotovo godinu dana nije pravilo probleme. Upgrade u ovom segmentu će ipak sačekati OLED, kada se pojavi.

Četvrto, web kamera ne pruža najbolju sliku koju ste videli, iako se radi o 1080p kameri oko koje su se, kako kažu, potrudili.

Peto, nije dostupan u Srbiji. Igrom slučaja, ovaj primerak mogao je da stigne do Srbije. Inače, podrška i komunikacija sa Frameworkom je dobra, a kako i šta se dešavalo ipak morate poslušati u isečku iz 34. epizode u kom smo se bavili ovim uređajem.

Budućnost

Kao što je već pomenuto, ovaj uređaj kupljen je u doba 12. generacije Intelovih procesora, bez opcije za AMD. U to vreme bio je jedini izbor i po veličini.

U međuvremenu, ne samo da su stigli Intel 13. generacije i AMD Ryzen 7, stigao je i Laptop 16. „Šesnaestica“ modularnost podiže na poptuno novi nivo, a dok ga ne probamo ostaje da gledamo kako izgleda „na slici“:

Da se vratimo na tezu sa početka. Framework Laptop definitivno je jedan od najboljih izbora za ljude koji vole kompjutere i cene slobodu popravki i prepravki koju Framework nudi. Za tu populaciju Framework je san koji je java, mikro svet na korak do raja.

Unutrašnjost Framework Laptopa

Zanimljivo je i da su specifikacije neophodne za pravljenje dodatnih modula, kućišta za zamenjene ploče (koje se mogu pretvoriti u mini PC-jeve, na primer) i dodataka za i oko uređaja otvorene.

Ostaje pitanje da li će koncept zaživeti i proširiti se van kruga entuzijasta. Pitanje je, zapravo, da li kao društvo želimo nezavisnu i konkurentnu servisnu mrežu, fleksibilnost da uređaje prilagođavamo sebi, da traju duže i da menjamo samo ono što nam stvarno treba, a da se delovi koriste do stvarnog kraja svog radnog veka.

Ne zvuči loše, a siguran sam i da se majka Zemlja ne bi bunila.

2 мишљења на „Framework – laptop za ljude koji vole kompjutere“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *